Natasja Petersen presenteert

Makkelijkste brood

De gedachte dat brood maken alleen weggelegd is voor bakkers en uren aan kneedwerk kost, is allang achterhaald. Zo maakte New York Times journalist Mark Bittman onlangs dit super makkelijke recept, waarbij geen kneden aan te pas komt.

Ingrediënten

Voor 1 brood:

  • 350 gram tarwebloem (geen patent bloem, maar echt broodmeel)
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1,5 theelepel zout
  • 360 ml warm water
  • Olijfolie

Ook fijn: het hoeft niet een uur of 15 (!) te rusten, zoals bij dit no knead recept het geval is.

Het deeg in dit recept wordt vrij nat, wat ervoor zorgt dat de buitenkant super knapperig wordt, en de binnenkant luchtig en zacht. Precies zoals een brood in je dromen hoort te zijn…

Brood maken

Doe de bloem samen met het zout en de gist in een grote kom. Voeg het water toe en roer totdat het gemengd is, het deeg zal vrij slap aanvoelen. Bedek de kom met plasticfolie en laat in een warme omgeving (bijvoorbeeld boven op een kast in je huiskamer of keuken) vier uur rusten.

Besmeer je werkblad met een beetje olijfolie en leg hier het deeg op. Vouw het twee keer, en bedek losjes met plasticfolie. Laat nog een half uur rusten.

Verwarm nu, terwijl het deeg nog minstens een half uur moet rusten, je oven voor op 220 graden. Schuif een gietijzeren, keramische of een emaille pan met een inhoud van 6-8 liter in de oven terwijl hij opwarmt. Haal deze uit de oven wanneer het deeg zover is, en leg het voorzichtig in de pan met de ‘open’ kant naar boven.

 

Schud de pan voorzichtig als het deeg niet gelijk verspreid is over de bodem. Tijdens het bakken zal dit nog gelijkmatiger worden.

Bedek met een deksel en bak 30 minuten in de oven. Haal de deksel van de pan en bak nog 15-30 minuten, tot de buitenkant mooi bruin is. Laat afkoelen op een rekje.

Serveer met roomboter of wat olijfolie en… Geniet!

Gevonden op culy.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *